12 Eylül 2017 Salı

Saadet (Saadeddin) Camii Yanına Yapılan Hazer Dinari Anıtı

İsmail Hakkı UZUNÇARŞILI merhum Kütahya Şehri isimli eserinde şöyle bir bilgi aktarıyor; “Evliya Çelebi de Hezar Dinari’yi Germiyan hükümdarının veziri olarak gösterip Kütahya’da metfun olduğunu söyler. Mahalli rivayete göre Hezar Dinari Saadettin Camii denilen ve evvelce mescidi olan mahalde metfundur. (Dikkat!) Şimdi burada Hezar Dinari’nin olmak üzere gösterilen bir kabir varsa da kitabesi yoktur.”

1932 baskı tarihli kitap Uzunçarşılı'nın Kütahya İdadisi hocalığı dönemi ve 1920'li yıllardaki araştırmalarını kapsıyor. Demek oluyor ki bu tarihlerde kitabesiz bile olsa cami çevresinde bir mezar vardı fakat sahip çıkılmadığı için kayboldu. Bu konuyu grup döneminde biraz acemice bile olsa "Bir Şehir Fatihinin Kabrini Nasıl Kaybeder?" başlığı altında incelemiştik. 

Bugün geldiğimiz noktada 2016 yılında başlayan ve 2017'de tamamlanıp artık son düzenlemeler (ki sonradan tamamlandı) yapıldıktan sonra açılmaya hazır hale gelmiş bir makam daha doğrusu anıt alanımız var Hazer Dinari adına. Anıtın şekli, içeriği, yeri ve çevre düzenlemeleri konusundaki yorumları size bırakıyorum. Keşke eldeki verilerden daha fazlasını yapmak mümkün olup kabir bulunabilseydi. Lakin o dönemden kabirle ilgili ne bir fotoğraf ne de Uzunçarşılı haricinde net bir bilgi var! Geç kalınmış bile olsa Kütahya'nın sonunda fatihine sahip çıkmış olması önemli bir nokta. Bu sebeple vesile ve destek olup projede emeği geçenlere şükranlarımızı sunarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder