21 Eylül 2017 Perşembe

Hoca Rasihzade İbrahim (İlk Kez Sayfamızda Yayınlanıyor) ve Milli Mücade Müzesi Üzerine Görüşler


Yunan işgali sırasında Kütahya mutasarrıfı Rahmi Bey'in şehirden ayrılarak Ankara'ya gitmesi üzerine Yunan kuvvetleri Hoca Rasihzade İbrahim Bey'i mutasarrıf olarak atamış, şehri terk etmemiş ve daha sonra Yunan Kralını da karşılayacak olan Mazlumzade Hüseyin Bey ise belediye başkanlığında bırakılmıştır. Bir diğer detay ise Yunan işgal kuvvetlerinin karargah merkezi ve kralın da katılımıyla şehrimizde yapılan savaş konseyi toplantı merkezi yine Rasihzadelere ait olan Hocazade Konağında yapılmıştır. 

Hocazade Rasih Efendi adı da Kütahya'da 16 yıl mutasarrıflık yapmış olan Fuad Paşa'nın meşrutiyetin yeniden ilanı ardından halkın galeyana getirilerek makamından indirilmesi olayında öne çıkmaktadır. Kendisi Kütahya mebusluğu da yapmıştır. Aşar mültezimliği yapmış ve bir zamanlar hapiste de yatmış ve aff-ı şahane ile salıverilmiştir.

Hoca Rasihzade İbrahim Efendi, bu mutasarrıflığın bedelini 1 Haziran 1924 tarihli kararname ile 150'likler olarak bilinen listeye dahil edilerek vatandaşlıktan çıkarılıp sürgün edilerek ödedi. İşte burada paylaştığımız 2 sayfa, o dönem hem Latin hem de Arap alfabeleriyle yayınlanan bu kişileri gösterir albümden sayfalardır. İlk sayfada çok belirli olmasa da Hoca Rasihzade İbrahim Bey'in fotoğrafı 47 numarasıyla, ikinci sayfada da adı ve listeye giriş gerekçesi görülmektedir.
Kütahya'nın tüm il geneli için Milli Hareket, işgal ve İstiklâl Harbi dönemleri konusunda ciddi çalışmalara, varsa bulunup yayımlanacak hatıratlara ve eğrisi doğrusu ile gerçeklerin yazılmasına ihtiyaç olduğu açıktır. 

Ve bir şeyi daha belirtmekte fayda görüyorum ki, Yunan işgalinin şehrimizdeki 3 timsal binasından birisi Hükümet Konağı, diğerleri de eski Ziraat Bankası şubesi ve Hocazade Konağıdır. Hükümet Konağı idari bir işgale uğramışken, banka şubesi binası General Papulas'a özel ikâmetgah yapılmış, Hocazade Konağı da komuta merkezi ve Yunan Kralı Konstantin'in veliahtıyla birlikte katıldığı savaş konseyinin merkezi olmuştur. Buna dair video görüntülerini daha evvel yayınlamıştık. (Sağolsun üstüne logoyu basan ayrıca yayınladı videoyu. Fayda peşindeyiz, iyi oldu.) Hükümet Konağı halen aktif ve bu konuda değerlendirilmesi zaten uygun da değil fakat bu diğer iki binadan bir tanesi Milli Mücadele Müzesi yapılamaz mı? Özellikle Hocazade Konağı? Şimdi bazıları diyecektir ki Kütahya'da zaten Milli Mücadele Müzesi var! Eeee tabi! Peki nerede? Lala Hüseyin Paşa Caddesi üzerinde ve aynı adlı camiye oldukça yakın. Hangi yerli veya yabancı turist özellikle götürülmedikten sonra burayı ziyaret eder Allah aşkına! Zaten ben de hiç kapısını açık görmedim ya neyse! Bu yukarıda bahsettiğim binalardan özel ikametgah olarak kullanılan eski banka şubesi şuan avukatlık bürosu olarak kullanılmaktadır. Geçmiş paylaşımlarımızda güncel ve eski görüntüleri paylaşmıştık. Diğer bina olan Hocazade Konağı ise oldukça görkemli ve tam da şehrin tarihi yoğunluk arzeden bölgesindedir. Müze olmaya da son derece uygundur. Yakın zaman önce restore de edildi. Fakat ne yapıldı? Bir dernek/vakıf hizmetine verilerek bu ibretamiz bina şehir belleğinden silindi. Şimdi sorarım size "Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri" sloganı ile caka satmaktan başka bu konularda hiç bir işlem yapmayan Kütahya'nın yaşadığı acıları, milletçe başardıklarını ve bugünlere gelişini gururla sergileyeceği bir Milli Mücade Müzesi ihtiyacı yok mudur? Bu müzenin kimsenin gitmediği şehrin bölümlerinde olmasındansa şehrin tarihi göbeğinde olması ve ayrıca bu tarihin bir parçası olan yapılarda hayat bulması daha uygun değil midir? Bu konuda yorumu sizlere bırakıyor ve artık sadece sahiplenmekten öte şeyler yapmamız gerektiğine inanıyorum.

Ek: İlk defa yıllar sonra sayfamızda yayınlanan Hoca Rasihzade İbrahim'in fotoğrafı ve ilgili kaydı.

Saygılar... 21.09.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder