12 Eylül 2017 Salı

Kütahya'da Sancak Beyliği Yapmış Osmanlı Şehzadeleri

Bilindiği üzere Osmanlı'da 1. Ahmet döneminde kadar şehzadelerin sancağa çıkması ve devlet yönetimi konusunda deneyim kazanması geleneği vardır. Kanuni'den sonra büyük şehzadenin sancağa çıkarılması şeklinde uygulandığı görülmüştür.

Bugün ülkemizde şehzadeler şehri ünvanını Manisa ve Amasya illeri paylaşamazlar ve benimserler. Fakat bunların dışında Kütahya'da bir şehzade şehridir. Hem de şehzade şehirleri içinde en avantajlı olanıdır. (Başkente yakınlık birden fazla sancakta şehzade varsa bir avantajdır. Zira Şehzade Beyazıd'ın Kütahya'ya atanma haberine nasıl sevindiği konusunda daha önce bir yazımız olmuştu.) 


Kütahya'da şuana kadar bilindiği kadarıyla iki tanesi sonradan sultan olmak üzere toplam dört şehzade görev yapmıştır. Bunlar;

1- Şehzade Beyazıd : Sonradan I. Beyazıd olarak (Yıldırım) Kütahya Sancak Beyi ve Osmanlı Ordusu Sağ Kanat Kumandanı olarak katıldığı Kosova Meydan Muharebesi'nde babasının şehit olması üzerine tahta çıkmıştır. Bursa'da gömülüdür. Osmanlı'yı merkezi bir imparatorluk haline getirmek için çok uğraş vermiş büyük bir hükümdardır.

2- Şehzade Alaaddin : II. Murat'ın büyük şehzadesi ve Fatih'in abisidir. 1432 ile 1438 yılları arasında Kütahya sancak beyliği yapmıştır. Sonradan idam edilmiştir. Bursa'da gömülüdür.

3- Şehzade Beyazıd : Kanuni'nin Hürrem Sultan'dan olan şehzadelerindendir. Kardeşi Selim ile girdiği mücadelede altta kalmış ve babası tarafından Kütahya'dan gönderilmiştir. Kendisinin Kütahya'ya atanması üzerine memnuniyetini belirttiği ve babasına gönderdiği mektubu önceki yazılarımızda da paylaşmıştık. Kütahya'dan çok zor ayrılmış ve bilahare kardeşiyle giriştiği taht mücadelesi sonucu hain durumuna düşerek idam ettirilmiştir. Sivas'ta gömülüdür.

4- Şehzade Selim : Sonradan II. Selim adıyla babasının Zigetvar'da ölümü üzerine Kütahya'dan yürüyüp tahta oturmuştur. İstanbul'da gömülüdür. Ordusu başında sefere çıkmayan ilk Osmanlı padişahıdır.

Bakalım tarihin tozlu raflarında Kütahya'da başka şehzade izlerine de rastlanacak mı?

Saygılar...

Fotoğraf: II. Murat'ın şehzadesi ve Kütahya Sancak Beyliği de yapmış olan Şehzade Alaaddin'in Bursa Muradiye Külliyesinde yer alan türbedeki sandukası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder