12 Eylül 2017 Salı

Lala Hüseyin Paşa'nın Kabrinin Tespiti

Tespit ettiğimiz Lala Hüseyin Paşa'nın kabri. © 2017
Pertev Mehmed Paşa akrabalarından ve saray çıkışlıdır. Pojega (Pozga) Beyi olarak saraydan çıkmış, 1551'de Budin Beylerbeyi olmuştur. 1559/60'da Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Selim'e "Lala" olmuş ve vezir rütbesi verilmiştir. Şehzade Selim'in yanında Kütahya'da bulunmuş ve şehzade Sultan Selim II adıyla tahta yürüyünce 1566'da Hüseyin Paşa da Anadolu Valisi olmuştur. 1569 senesinde Konya Valiliği ile Kıbrıs Muhafızı, devamında Rumeli Beylerbeyi olmuştur. Buradan azledildikten sonra kubbe vezirliğine getirilmiştir. Hicri 980, miladi 1572/73 senesinde İstanbul'da vefat etmiştir. Sicill-i Osmani'ye göre hasis ve hırslı biriydi. (SO,C.III,s.724)

Hüseyin Paşa Edirnekapı'da yaptırdığı sebilin yanına defnedilmiştir. Günümüzde bu alan İstanbul çevre yolu yanında Fethi Çelebi Caddesi üzerinde Mısır Tarlası Mezarlığı ile yan yanadır. Daha sonra bu alanın yanına Köse Bahir Mustafa Paşa tarafından bir tekke ve cami yaptırılmıştır. Günümüzde bu cami Mustafa Paşa'nın idam edilmiş olmasından dolayı Maktul Mustafa Paşa Camii olarak anılmaktadır. Kısa bir gezinti ve arama faaliyeti sonucu Hüseyin Paşa'nın kabrini bulmak mümkün oldu. Hüseyin Paşa'nın sebilinden ilk izlenimlerimizde herhangi bir emare göremedik. Cimriliğinden dolayı "Lala" lakabı yanında kendisine "Tütünsüz Paşa" da denilmiştir. (Uzunçarşılı,Kütahya Şehri,s.147)

Hüseyin Paşa, Kütahya'da Mimar Sinan'a ait yegane yapı olan, vakfiyesi Şubat 1570 tarihli Lala Hüseyin Paşa Camii ve Hamamı'nı yaptırmıştır. Kitabesi yoktur. Camisi halen mamur olmasına rağmen hamamı her nasıl olduysa özel mülke girmiş ve şuan metruk ve harap haldedir. Umarız bu hatadan en kısa sürede dönülür. (İlave: Şuan hamamın kamulaştırması tamamlanıp restorasyon işlemleri başlamıştır.) Bugün Kütahya'da Hüseyin Paşa'nın adı bu eserlerinin yanında bir mahalle, bir cadde ve bir okulda da yaşamaktadır.

Paşa'nın kabri genel itibariyle sağlam kalabilmiştir. Bunda şüphesiz günümüzde yan tarafında bulunan Mustafa Paşa Camii'nin haziresi konumuna gelmiş olması büyük pay sahibidir. Bunu hemen 5-6 metre üst tarafında bu alandan sadece bir yolla bölünen Mısır Tarlası Mezarlığı'nda bulunan harap taşlara bakarak da idarak etmek mümkündür. Paşa'nın mezar kitabesi şöyledir:

"Sultan Süleyman
Vüzerâlarından Lala
Hüseyin Paşa
Rahmetullah-i aleyh"

Kütahya'da eser bırakmış Hüseyin Paşa'nın kabrinin tespiti bugün kendisini ziyaret ederek dua göndermek isteyenlere ve ilimiz sosyal tarihine karşı bir vazifemizdi. Hamdolsun gerçekleştirmek nasip oldu. Sizlerden ricamız gönderiyi paylaşarak bu tespitin yayılmasına olanak sağlamanızdır.

Ziyaret etmek isteyenler için tam adres:

Maktul Mustafa Paşa Camii Yanı (Suffa Vakfı Yanı)
Defterdar Mahallesi, Fethi Çelebi Caddesi
Ortakçıbaşı Sokak Kesişme Noktası
Eyüp / İstanbul

(Google Maps kullanan takipçilerimiz direkt Maktul Mustafa Paşa Camii diye arama yapabilirler.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder