8 Eylül 2017 Cuma

KULA GERMİYANOĞLU SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

Germiyanoğulları Beyliğinin sondan bir önceki beyi, son bey Yakup Çelebi II'nin babası, ayrıca Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezid'in kayınpederidir. Kütahya'yı ve havalisini kızı Devlet Hatun'un çeyizi olarak Osmanlı'ya bırakmıştır. Ardından kendisi de Karahisar üzerinden Kula'ya çekilmiş ve ömrünü orada nihayete erdirmiştir. Türbe daha önceleri oldukça bakımsız haldeydi. Sonrasında uzun soluklu bir restorasyon dönemi geçirdi. Bu uzun dönemde defalarca ziyaret etmiş ve her defasında kapısından dönmüştük. Bu kez nasip oldu içeri girebildik.

Süleyman Şah Türbesi - Kule © Halil ÖLMEZ
İçeride yoğun bir rutubet kokuku vardı. Aslında havalandırma pencereleri de açık lakin zeminin oldukça aşağıda olması sanırım yanında rutubeti de getiriyor. Türbe içinde toplam 3 sanduka formunda kabir görülmekte.

Türbenin içindeki sandukalar. © Halil ÖLMEZ
Bu sandukalar türbe normal zemininden ayrıca bir yükselti üzerinde yer alıyor. Boyutlarından birinin henüz çocuk yaşta vefat etmiş birine ait olduğu fakat Süleyman Şah haricindeki bu diğer iki kabrin de başlıklarından erkek cenazelere ait olduğu anlaşılıyor. Türbe hakkında herhangi bir bilgilendirme tabelası yok ne yazık ki. Bu sebeple diğer kabirlerin kimlere ait olduğu noktasında herhangi bir veri edinemedik. Zaten Kula içerisinde de "Fatih-i Belde" diye lanse edilen bir Anadolu beyinin bu türbesini bulmaya işaret eder herhangi bir tabela vs. de yok. Bu sebeple daha evvel gitmediyseniz veya Kula'yı bilmiyorsanız bulmakta zorlanabilirsiniz.

Türbe kapısı üzerindeki kitabe. © Halil ÖLMEZ
Türbe Kula Çarşı Camii yakınında bulunuyor. Eğer gidecekseniz aramanızı bu camiye göre yapmanızı tavsiye ederim. Süleyman Şah'a ait sanduka türbe içerisindeki en büyük ve ayak taşı da olan sandukadır. Yine sadece bu sandukada bir kitabe vardır. Türbede ayrıca yapı hakkında bir eski yazılı kitabe göremedik. Fakat fotoğrafını paylaştığımız türbe kapısı üzerinde yeni harfli bir kitabe ve az önce bahsettiğimiz sandukaya ait olmak üzere iki kitabe vardır. Dış yapıda devşirme malzemeler göze çarpmaktadır. Ayrıca türbe çevresinin de hazire olarak kullanıldığı konulan levhalardan ve birkaç mezar taşından anlaşılmaktadır. Süleyman Şah'a izafe edilen bir türbe de Afyonkarahisar'da bulunmaktaysa da asıl türbe Kula'da olandır. Afyonkarahisar'daki yapının yine bu hanedandan birine ait olması fakat beylik yapmamış biri olması yüksek ihtimaldir. Süleyman Şah, oğlu Yakup Çelebi ile birlikte kabri bilinen Germiyanoğulları beyleridir. Diğer beylerin kabirleri konusunda ne yazık ki bilgimiz yok. Döneminde Kütahya'yı bir sanat ve kültür merkezi haline getirmiş Süleyman Şah, daha sonra şehri Osmanlıya devrettiyse de oğlu Yakup, Ankara Savaşı ardından bu kadim kenti tekrar ele geçirmiş ve ölünceye kadar yeniden beylik merkezi yapmıştır. Onun vefatı ardından cümle Germiyan toprağı tekrar Osmanlıya ilhak olmuştur. Son olarak Kula tarafına yolunuz düşerse bugün Kütahya sınırları içinde olmayan bu kentte medfun Süleyman Şah'ı da ziyaret etmenizi temenni ederiz.

Süleyman Şah'ın kitabeli mezar taşı. © Halil ÖLMEZ
Süleyman Şah'ın mezar taşındaki kitabe metni:

"Fatih-i belde
Germiyanzade
Şah Süleyman
Ruhi'çün
Fâtiha"


Saygılar... 06.07.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder